Poikkeustilanteen rajat arjessamme eivät kestä ikuisesti. Tätä kirjoittaessani hallitus on juuri päättänyt kutsua perusopetuksen etäopiskelijat ja -opet takaisin koulujen luokkiin. Samaan aikaan syksyn 2020 kalenteri täyttyy sinne toiveikkaasti siirretyistä livetapahtumista. Ulkona kevät puskee eteenpäin, kuten aina ennenkin.

On siis kaikki syy olettaa, että vuoden 2021 toukokuussa Moskovassa järjestettävä International Abilympics (IA) -kilpailu todella toteutetaan. Valmistelut ovat jo vauhdissa.

Venäjä on liittynyt kansainväliseen Abilympics-perheeseen 2015 ja järjestänyt sen jälkeen jo viidet kansalliset IA-kilpailut. Viimeisin näistä pidettiin Moskovassa marraskuun 2020 loppupuolella. Osallistujia oli järjestäjien mukaan noin 1300 kaikkialta valtavan Venäjän 85 hallintoalueelta. Allekirjoittanut vieraili kisoissa yhdessä Abilympics-ekspertti Matti Kauppisen kanssa. 

Venäjän kansalliset A-kilpailut järjestettiin Yleisvenäläisen Näyttelykeskuksen (VDNA) alueella Moskovassa. IA-2021 pidetään samoilla hoodeilla. Kilpailupaikan vieressä on massiivinen Kosmos-hotelli, jossa Abilympics 2021 -kilpailujen osallistujat suunnitelman mukaan majoittuvat. Näyttelykeskuksen hallit ovat laajan puistomaisen alueen keskellä ja metrolla pääsee sujuvasti ja edullisesti ihan nurkille.  

Yleisvaikutelma lajialueelta oli hyvin samankaltainen kuin Taitaja-kilpailuissa tai edellisissä Abilympics-kilpailuissa Bordeaux’ssa Ranskassa 2016. Lajivalikoima ulottui virkkauksesta koneistukseen ja sosiaalityöstä vihannesten veistoon. Suurimmaksi osaksi se vastasi kansainvälisen Abilympicsin lajikirjoa. Lajit oli ryhmitelty halliin teemojen mukaisesti.

Kullakin lajialueella oli esittelytaulut, ja tuomarit muistiinpanoineen vahtivat tiukasti suorituksia. Näkyvyys olisi voinut joidenkin lajien kohdalla olla parempi, mutta ainahan tilankäyttö on haastavaa. Kilpailijat ja toimitsijat olivat hyvin iloisen ja rennon oloisia. Venäjän eri alueiden edustajat olivat yhtenäisissä asuissa ja selvästi ylpeitä edustaessaan omaa aluettaan. Avajaisissa oli vallan riehakas tunnelma.

Kilpailupäiviin oli sisällytetty myös useita keskustelu- ja seminaaritilaisuuksia. Niiden aiheina oli mm. vammaisten koulutus ja työelämäyhteistyö. Kisa-alueella oli myös parikymmentä esittelyständiä. Avustajakoiria sai käydä silittämässä, pari yksityistä firmaa kauppasi elektronisia apuvälineitä ja useampi järjestö esitteli toimintaansa. Paikalla oli myös Venäjän WorldSkills-organisaation edustus.

Huomionarvoista on, että Moskovan alueen työvoimatoimisto oli varannut suuren, ehkä 100 neliön tilan aivan kisahallin keskeltä. Heidän avullaan sai tehdä kuvallisen työhakemuksen tai osallistua paikalla järjestettäviin työnhakuinfoihin. Lisäksi työkkärin tiloissa oli ainakin yhden yksityisen rakennusfirman tiski, jossa esittelijät hakivat työvoimaa. Työhallinnon ihmisiltä sujui myös englanti.

Moskovan vierailun tarkoitus oli saada näppituntumaa naapurin käytäntöihin ja hieroa yhteistyökuvioita. Samaa työtä jatkettiin joulukuussa 2019, jolloin Suomeen porhalsi parikymmentä venäläistä Abilympics-aktivistia. He puolestaan halusivat tutustua suomalaisen ammatillisen erityisopetuksen käytäntöihin. Kokonaisuutena venäläisten taito ja into on varsin hyvällä tasolla. 

Kisajärjestelyt etenevät nekin vääjäämättä kuin kevät. Maaliskuun 2020 loppuun mennessä Suomen ammatillisista oppilaitoksista on löytynyt kymmenkunta potentiaalista kilpailijaa ja saman verran tuomareita Moskovan junaan. Lajivalinnat ovat poster design, animointi, kokki, valokuvaus, hieroja ja artesaani. Kattava luettelo Abilympics-lajeista löytyy Skills Finland ry:n sivuilta. 

Yhteistyö venäläisten kanssa jatkuu. Taitaja-kilpailuihin oli jo sovittu tapaaminen, mutta se jouduttiin perumaan. Uutta tapaamista sovitellaan. Suomen joukkueen yhteinen valmennus alkaa syksyllä. Venäläisillä on suurten tapahtumien järjestäminen hyppysissään (Kazan), joten tiedossa on mahtava tapahtuma. Toivotaan, että maailma on jo jengoillaan ensi keväänä ja mahdollisimman moni erkkaihminen Suomesta pääsee osallistumaan paikan päälle.

Lisää International Abilympics -kilpailuista AEOn päivillä lokakuussa! 

Petteri Ora 

on Kiipulasäätiön kehitysjohtaja ja Skills Finlandin hallituksen jäsen.