AEO:n kunniajäsen Tapio Vähätalo, Ammatillisen erityisopetuksen kehittäjä on poissa.

Tapio Vähätalo, yksi ammatillisen erityisopetuksen kehittäjistä, menehtyi 5.9.2017 pitkällisen sairauden murtamana  69-vuotiaana. Tapio ehti nauttia eläkepäivistä vain neljä vuotta ennen poismenoaan.
Tapio oli itse ammatillisen koulutuksen kasvatti. Hän toimi alun perin ravintola-alalla, josta ponnisti opettajankoulutukseen vuonna 1995 Jyväskylän Ammatilliseen Opettajakorkeakouluun. Hän aloitti kuitenkin ammatinopettajana jo vuonna 1982 Pohjois-Satakunnan ammattikoulussa. Tapio ehti opettaa uransa aikana useassa ammatillisessa oppilaitoksessa, joista pisimpään nykyiseen Seinäjoen koulutuskuntayhtymään kuuluvassa Kurikan toimipisteessä vuodesta 1996 eläköitymiseensä saakka vuoteen 2013. Omat ponnistelut opintiellä varmasti osaltaan vaikuttivat siihen, että Tapio toimi tinkimättömästi ”heikomman puolella”. Hän suoritti ammatillisen erityisopettajankoulutuksen vuonna 2000 Hämeen Ammatillisessa Opettajakorkeakoulussa ja opiskeli samanaikaisesti myös erityispedagogiikan opintoja Jyväskylän yliopistossa.

Tapion erityisopettajan uran kaari oli kiintoisa. Hän seurasi itse läheltä, kuinka 1970- ja 1980-luvuilla yleisten ammatillisten oppilaitosten ovet avautuivat myös erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille. Tämä aika oli integraation aikaa, jota toteutettiin oppilaitoksissa useimmiten työvaltaisissa pienryhmissä. Näin myös Kurikassa, jossa Tapio toteutti uransa merkityksellisimmät vuodet. Hänet tunnettiin jämäkkänä opettajana, vaativanakin, mutta aina opiskelijoiden etua ajaen. Työllistyminen oli hänelle kunnia-asia.

Erityisesti 1990-luvun ammatillisen koulutuksen rakenteelliset muutokset muuttivat ammatillista erityisopetusta ja myös erityisopettajan asemaa voimakkaasti. Tapio oli huolissaan ammatillisen erityisopetuksen ja erityisopettajan työn tilasta, joihin hän pyrki vaikuttamaan toimimalla aktiivisesti järjestötyössä, hallituksen jäsenenä ja jäsensihteerinä Ammatilliset Erityisopettajat ry:ssä vuodesta 1996 vuoteen 2014 saakka.
Tapion tuntevat työ- ja järjestökollegat muistavat hänet tinkimättömänä ja oikeudenmukaisena opettajana, joka pyrki ohjaamaan opiskelijoitaan elämää ja työtä varten. Suuri joukko ammatillisia erityisopettajia kautta maan muistaa Tapion erityisopetuksen uranuurtajana, jonka mukana siirtyy menneisyyteen pala ammatillisen erityisopetuksen historiaa.

Jokainen ihminen on laulun arvoinen, jokainen elämä on tärkeä. Jokainen ihminen vain elää hetken sen, sen minkä elämä on hälle määräävä. (V. Lavi)

Maija Hirvonen
Kimmo Kekki
Kirjoittajat ovat ammatillisen erityisopetuksen toimijoita ja Tapion järjestökollegoja