Joulu lähestyy pikavauhdilla ja on aika tämän vuoden viimeisen jäsenkirjeen. 

Vuoden 2019 opintopäivät vietettiin upeissa Lomakeskus Huhmarin maisemissa ja viikonloppu oli ainakin itselleni hyvin  voimauttava. Suuri kiitos Kaprakan ammatillisille opettajille! ☺ 

Päivien teemana oli hyvinvointi ja sitä saatiin myös luentojen muodossa.  

Ohjelmasta jäi mieleeni mm. rehtori Ilpo Saarelaisen tarina Luonto voimavarana.  Luontoliikuntakursseja ja leirikouluja, opiskelijoiden kanssa Lapin luontoon, ”pakoon arkea, itsensä  haastamista ja yksinkertaista elämää”. Nuorille tärkeitä luontokokemuksia, irtautumista somen  maailmasta ja omien vahvuuksien esilletuloa, ”oppii arvostamaan arjen hyviä asioita”. Nämä  kokemukset olisivat tärkeitä meille jokaiselle. 

Työpsykologi Outi Tammi antoi meille hyviä ohjeita arjessa jaksamiseen. Pitäisi keskittyä tekemään  vain yhtä asiaa kerrallaan. Olisi hyvä välillä pysähtyä miettimään, mikä meitä ilahduttaa? Minkä näköisenä menet työpaikalle, tunne tarttuu – sekä positiivinen että negatiivinen. Ota aikaa  itsellesi!  

Lehtori Päivi Pynnönen otti esiin erityisopettajan tulevaisuuden ja työssäjaksamisen.  Työolobarometrin mukaan opettajilla on työstressiä selvästi enemmän kuin työelämässä  keskimäärin ja työhön liittyvät muutokset ovat kuormittaneet kovasti. Työhyvinvointiin vaikuttavat  mm. vaikutusmahdollisuudet omaan työhön ja hyvä työyhteisö. Tavoitteeksi otettava T:n hatun  kasvattaminen ja kolme ceetä. Näihin voit tutustua tarkemmin Päivin materiaalissa  nettisivuillamme. 

Porinapiirissä keskusteluun nousivat työssäjaksaminen, vuosityöaika, opiskelijoiden hyvinvointi ja  AEO:n toiminnan kehittäminen.  

Vuosikokouksessa valittiin AEO:lle uusi hallitus 

Hallituksen kokoonpano on seuraava: 

Puheenjohtaja Päivi Pynnönen 
Rahastonhoitajana Tarja Mäenpää 

Varsinaiset jäsenet:
Kirsi Tuovinen, varapuheenjohtaja 
Heli Pesonen, sihteeri 
Anne-Kristiina Puhakainen, jäsensihteeri
Merja Mäenpää 
Petri Hämäläinen 
Kaija Peuna-Korpioja

Varajäsenet:
Ulla-Maija Nyman
Raija Hituri
Sanna Kaismala-Makkonen
Marjut Polviander
Anne Pihlajamäki
Auli Rauvola

Yhdistyksen muodostavat aina aktiiviset jäsenet, joten toiveita ja ideoita yhdistyksemme tulevaan  toimintaan ja sen kehittämiseksi voi esittää hallituksen jäsenille tai lähettää sähköpostiin ammatilliset.erityisopettajat@pp.inet.fi.  

Tällä hetkellä perinteistä opintomatkaa suunnitellaan keväälle, vaellusmatkaa kesälle ja AEO päivät pidetään lokakuun alussa.  

On tärkeää, että jokainen jäsen mainostaa yhdistystämme, jotta tavoitamme kaikki ammatillisen  erityisopetuksen kentällä toimivat ja pystymme yhdessä kehittämään ja tukemaan erityisopetuksen asioita ammatillisessa maailmassa. Uusia jäseniä tarvitaan eli kannattaa  kannustaa uusia ja vanhoja kollegoita liittymään yhdistykseemme!  


Tulevan vuoden tapahtumia 

Tammikuussa kannattaa mainostaa kollegoille hakua ammatilliseen erityisopettajankoulutukseen. Ammatilliset opettajakorkeakoulut noudattavat opiskelijavalinnassa samoja  hakukelpoisuusvaatimuksia ja yhteisiä valintaperusteita. Hakuaika koulutukseen on 2.-23.1.2020. 

Maaliskuussa järjestetään Jyväskylässä ammatillisten opettajakorkeakoulujen Erityisen äärellä – seminaari, jossa tänä vuonna on aiheena vaativa erityinen tuki. 

Maaliskuulle on myös suunnitteilla Valma-päivä Jyväskylään.  

Toukokuussa kannattaa piipahtaa Jyväskylässä Taitaja2020-tapahtumassa. 

Vuoden 2020 AEO- opintopäivät pidetään Hämeenlinnassa 2.- 3.10. Pääjärjestäjänä toimii HAMK  ammatillinen opettajakorkeakoulu.  

Pistäkäähän jo nyt tapahtumat kalenteriinne, niin tulemme tapaamaan vuoden aikana ajankohtaisten asioiden äärellä monet AEOlaiset!  

Kiitän lämpimästi näistä kolmesta vuodesta ja toivotan oikein paljon onnea Päivi Pynnöselle  tulevaan työhön! Kiitos myös hallitukselle kaikesta avustanne! 

Rauhallista joulun aikaa ja hyvää uutta vuotta 2020! 

Vehniällä 13.12.2019 

Kirsi Tuovinen