Terveisiä Taitajista!

Taitaja2021 Oulu -kilpailu järjestettiin hajautettuna 12 paikkakunnalle. Eri kilpailulajeissa tehtiin kolmen päivää kestävät kilpailusuoritukset, jotka on nyt arvioitu ja lajien mitalistit ovat selvillä. Koronatilanteen vuoksi kilpailutapahtumaan ei voitu ottaa yleisöä paikan päälle, vaan kilpailua saattoi seurata verkkolähetyksinä. Luovi järjesti Oulussa ja Muhoksella erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden TaitajaPLUS-lajit, joita ovat logistiikka, liiketoiminta sekä ravintola- ja cateringpalvelut.

Ravintola- ja cateringpalvelujen parikilpailussa kultaa Luoville

Ravintola- ja cateringpalvelujen parikilpailussa finalistit valmistivat muun muassa ratatouillea, paneroitua broilerin filettä sekä Duchesse-perunoita. Mitalit jaettiin Luovin sekä Ammattiopisto Liven kesken. Kultaa nappasi Luovin Essi Räisänen ja Petra Pursiniemi, hopeaa Ammattiopisto Liven Miika Säppi ja Yin Win. Liven Iisa Vähäkuopuksen ja Sarita Nymanin kauloihin ripustettiin pronssiset mitalit.

Logistiikan kilpailussa jaettu ykkössija

Logistiikan kilpailussa oli kaksi osaa. Tavaran vastaanottaminen sekä hyllyttäminen sekä tavaran keräily ja lähettäminen. Kilpailijoiden täytyi kiinnittää huomiota työturvallisuuteen, asiakaspalveluun, ergonomiseen työskentelyyn sekä kestävään kehitykseen. Logistiikassa kultamitali jaettiin kahden kilpailijan kesken.

Tuoreeltaan kilpailusuorituksen jälkeen tavattu Luovin kultamitalisti Pinja Immonen oli helpottunut suorituksensa jälkeen: “Tuntuu, että meni ihan hyvin. Sain tehtyä siten, miten olen ite näitä hommia tehnyt. Parhaani yritin.” Pinjan mielestä tehtävät olivat hyvin lähellä normaalia varastotyötä. Suoritus oli mainio, sillä Pinjan pisteillä irtosi Taitaja-mestaruus – tasapistein Kiipulan Ammattiopiston Sami Leinon kanssa. Kummankin muistoksi TaitajaPLUS-finaalista lähtee kultainen mitali.

Kilpailussa kolmanneksi tuli Tuukka Kinnunen Luovista. Tuukka kuvaili kilpailua haastavaksi: “Kaksiosaisen kilpailun ensimmäisessä osuudessa oli ongelmia. Vastaanottotehtävässä aika pääsi loppumaan kesken.” Tuukka petrasi suoritustaan kuitenkin hienosti toisena kilpailupäivänä ja pääsi pokkaamaan pronssisen mitalin.

Liiketoiminnan kilpailijat mittasivat taitojaan asiakaspalvelussa ja myymälätyöskentelyssä

Liiketoiminnan kilpailussa täytyi laittaa myymälä myyntikuntoon ennalta annetun ohjeen mukaan sekä huomioida myös liiketoiminnan kannattavuus. Kultaisen mitalin nappasi Inka Jokinen Ammattiopisto Livestä.

Luovin Henna Halonen voitti TaitajaPLUS-finaalissa hopeaa. Henna kertoi jännittäneensä, mutta ei niin paljon kuin semifinaalissa. “Tuntuu hyvältä, kun suoritus on nyt ohi. Nyt voi vaan chillailla täällä” helpottunut Henna kertoi kilpailutehtävän jälkeen. “Tehtävä oli sopivan haastava. Ihan kiva”, Henna paljasti tehtävästä. Henna hallitsi hermonsa kilpailussa hienosti “Jännitti, mutta ei ihan kauheasti. Ei haitannut suoritusta.” Myös Olli Alasaarela, Luovista, oli tyytyväinen suoritukseensa. “Tehtävä meni hyvin, koska vastaavia tilanteita on ollut työelämässä paljon. Pääsin käyttämään vahvuuksiani nyt toisena kisapäivänä.” 

Kumpikin tuleva merkonomi suosittelee Taitaja-kisoihin osallistumista. “Ainakin saa itsensä ja tulee poistuttua mukavuusalueelta, ihan kiva kokemus”, Henna rohkaisee. Olli on samoilla linjoilla ja huomioi myös opinnollisen näkökulman. “Saan tästä ‘huippuosaajana toimiminen’ -tutkinnon osan, kokonaisuudessaan näistä Taitajista. Olen itse asiassa luokaltani ainut, joka sen saa. Lisäksi pääsee haastamaan itseään.”

Tiina Pyyny on pedagoginen asiantuntija Ammattiopisto Luovissa

P2 liiketoiminta tuomarit ja toimihenkilöt, Kuva: Iina Huotari Luovi /Skills Finland